0

Dikkat Eğitimi

photo-1472133530746-ae9b21e91c41

Dikkat bozuklukları hem nörolojik hem de psikiyatrik hastalarda çok yaygındır ve yaşamın her alanını
etkiler. “Dikkat” Günlük yaşamda tek tip bir kavram olarak kabul edilir. Bilim, bundan söz ederken, uyanıklık, sürekli dikkat ve seçici dikkat gibi çeşitli alt işlevler arasında ayrım yapar. Beyindeki hastalık veya hasar lokalizasyonuna bağlı olarak farklı dikkat fonksiyonları bozulabilir ve bunun sağıltımı için özel eğitim gerektirebilir.

0

reaksiyon Davranışı (REVE)

7

Endikasyonlar Reaksiyon hızında azalma (örn. inme, iskemi demans, kraniyoserebral travma, tümör gelişimi vb. sonucu) çoğunlukla yaygın beyin hasarının yanı sıra frontal ve prefrontal lezyonlarda ortaya çıkar. 8 yaş ve üzeri kişiler için uygundur. Eğitim Görevi Görev, ekranda ilgili bir uyaran – bir trafik işareti gösterildiğinde ilgili tepki düğmesine olabildiğince hızlı basmaktır. Eğitim Materyali Öğrenme aşamasında, müşteri trafik işaretlerini ve ilgili tepki düğmelerini ezberlemelidir. Eğitim aşamasında, belirli bir zaman aralığında tepki vermesi gereken müşteriye ilgili trafik işaretleri sunulur. Daha yüksek zorluk seviyelerinde, reaksiyon gerekitirmeyen alakasız trafik işaretleri de gösterilir

0

Hafıza Eğitimi

6

Hafıza bozukluğu hem beyin hasarından sonra hem de psikiyatrik hastalıktan sonra ortaya çıkar. Farklı bellek biçimleri (örneğin çalışma, kısa süreli, uzun süreli bellek) arasında bir ayrım yapılır. Çoğu durumda, yeni bilgilerin emilimi ve kalıcı olarak depolanması bozulurken, önceden depolanmış bilgilerin geri alınması korunur. Etkilenen hastalar için hafıza açıklarının genellikle ciddi sonuçları olur. Bunlar eğitimle azaltılabilir, ancak her şeyden önce telafi stratejileri öğretilerek

0

çalışma belleği (WOME)

4

A pilot study at the University of California, Los Angeles looked at whether consuming grapes could help fight the effects of Alzheimer’s disease. In a double-blind, placebo-controlled study, researchers, led by Dr. Daniel H. Silverman, workeEndikasyonları İnme veya TBI nedeniyle beyin hasarından sonra çalışma belleği bozuklukları. Eğitim modülü, görsel izlenimlerin kısa süreli depolanması için görsel-uzaysal eskiz defterini eğitmek, sözel olmayan bilgileri depolamak için fonolojik döngüyü eğitmek ve bilgileri uzun süreli belleğe bağlamak için merkezi yöneticiyi eğitmek için kullanılabilir. Sözel olmayan materyaller kullanıldığı için eğitim 10 yaş ve üzeri kişiler için uygundur. Eğitim Görevi Müşteri, artan sayıda kartı ezberlemek ve işlemek zorundadır. Ezberlenecek içerik görsel veya akustik olarak sunulabilir. Başlangıçta, müşterinin yalnızca öğeleri ezberlemesi gerekir. Daha yüksek seviyelerde, ek görevler hafıza sürecini etkiler. Böylece bu görev sadece işleyen hafızayı değil, aynı zamanda problem çözme, akıl yürütme, tümdengelimli akıl yürütme, konuşmayı anlama, hesaplama performansları ve zeka gibi eşlik eden yetenekleri de eğitir. Eğitim Materyali Eğitim için komple bir güverte kullanılır. Eğitim materyali, kartlardaki çeşitli çeldiricilerle, girişime karşı direnci eğitmek için animasyonlu çeldiricilerle ve performans geri bildirimini artırmak için grafiklerle tamamlanır.

0

hafıza stratejisi eğitimi(LEST)

4

Endikasyonlar Eğitim, hafif ve orta şiddetli öğrenme yeteneği bozuklukları olan müşteriler için uygundur. Eğitim Görevi Görev, monitörde görüntülenen terimleri ezberlemektir. Bunlar ya resim olarak ya da kelime olarak sunulur. Sunulan bir öğrenme stratejisinin (bir vücut rotasında görselleştirme ve depolama veya bir kelimenin görselleştirilmiş yazımı) yardımıyla, basit bir dikkat dağıtma görevinden sonra terimlerin ezberlenmesi ve tanınması gerekir. Eğitim Materyali Yaklaşık. 200 nesne, 18 seviyede yüksek çözünürlüklü fotoğraflar veya kelimeler olarak görüntülenir. İki farklı öğrenme stratejisi öğretici olarak öğretilir

0

topolojik bellek (MEMO)

3

Endikasyonlar Sözlü ve sözel olmayan içerikler için tüm hafıza bozuklukları veya bozuklukları. Amnestik sendromlar tüm yaygın serebro-organik hastalıklarda (demans, intoksikasyonlar, kronik alkol kötüye kullanımı vb.) yanı sıra medial veya bazolateral limbik lemniskusun tüm sol veya bilateral lezyonlarında görülebilir. Ayrıca prefrontal, temporal veya parietal kortikal alanlardaki vasküler hastalıklar, TBI veya beyin tümörleri hafıza bozukluklarına yol açabilir. Eğitim Görevi “Ezberleme aşaması” olarak adlandırılan aşamada, ekranda somut resimler veya geometrik şekiller içeren değişken sayıda (zorluk derecesine bağlı olarak) kart görüntülenir. Müşteri resimlerin konumunu ezberlemelidir. Önceden ayarlanmış bir sürenin ardından – veya OK düğmesine manuel olarak basılarak – matrisin resimleri gizlenir (yüzü aşağı çevrilir). Müşteri, ekranın sağ tarafında belirtilen resimle eşleşen resmi bulmalıdır. Eğitim Materyali Toplamda 464 adet somut nesne, geometrik şekil ve harf resmi mevcuttur. Aynı anda görüntülenen kartların sayısı 3 ile maksimum 16 arasında değişir.

0

Yönetici Fonksiyonları Eğitimi

2

Yürütücü işlevler, eylem planlama veya hedefe yönelik davranışla ilişkili çeşitli üst düzey zihinsel süreçler için ortak bir terimdir. Yürütücü işlevlerinde eksiklikleri olan hastalar, planlamada ve kurallara uymada güçlükler gösterirler, genellikle çok az sosyal norm duygusuna sahiptirler ve istenmeyen davranışları bastırmada sorunlar yaşarlar. Yürütücü işlevler ön beyinle yakından bağlantılıdır. Nörolojik hastalıklar veya frontal beyin yaralanmaları ve ayrıca psikiyatrik hastalıklar (örneğin şizofreni gibi) burada anormallikler gösterir.

0

alışveriş (EINK)

1

Endikasyonları TBI, inme, beyin tümörü cerrahisi veya beyin kanaması sonucunda çalışan bellekte eksiklikler ve kavram geliştirme ve eylem planlamasındaki zorluklar. Modül aynı zamanda yaşlıların zihinsel performansını korumak için olduğu kadar 11 yaş ve üstü çocuklar için de kullanılabilir. Dikkat eksikliği olan danışanlar için uygun değildir. Eğitimci, bir süpermarkette arayıp bulması ve bir arabaya koyması gereken bir alışveriş listesi alır. Tüm ürünler arabadayken danışan “nakit” butonunu kullanarak süpermarketten ayrılabilir. Belirli bir zorluk seviyesinin ötesinde, danışanın matematiksel yeteneklerine ek taleplerde bulunulur (belirli bir miktar para belirtilir, ürünler fiyatlar ile işaretlenir vb.). Eğitim Materyali Eğitim modülü şu anda fotogerçekçi olarak gösterilen 100’den fazla malzeme kullanmaktadır (gıda, ev eşyaları, vb.). Bu malzemeler, danışanın bunları seçmesi gereken raflarda görünür. Eğitim programı, seçildiğinde tüm ürünlerin adlandırıldığı anlamına gelen bir uyarı sesi verir. Süpermarket veya hırdavatçı. İki mağaza seçimi yapılabilmektedir.